Webb Teleskopu Nedir? Kullanım amaçları nedir?

Webb Teleskopu Nedir? Kullanım amaçları nedir?
Soner İŞBECER
Soner İŞBECER
24 ay önce
0
0
784
Webb Teleskopu Nedir? Kullanım amaçları nedir?
Son güncelleme:29 Mayıs 2022 03:01

İçindekiler

Webb Teleskopu Nedir? 

Webb teleskopu, abisi niteliğinde olan Hubble Uzay teleskopuna alternatif olarak tasarlanan ve teknolojik olarak ileri seviye diyebileceğimiz bir uzay teleskopudur. Yapımına 2002 yılında karar verilmiştir. Adını o zaman NASA ikinci yöneticisi olan James Webb'den almıştır. Maliyeti yaklaşık olarak 10 milyar dolar olan teleskop dünyanın uzaya bakan en pahalı projesi olarak hizmet etmektedir.

Webb Teleskopu Ne zaman gönderildi?

Webb uzay teleskopu fikri 2002 yılında ortaya atılmıştır. O dönemden bu yana titizlikle çalışılan teleskopun 2016 yılında gönderilmesi planlanmıştı. Sonradan yeniden düzenlenen gönderme zamanı, 24 Aralık 2021, TSİ 15.20 olarak planlandı ve bu tarihte yörüngesine gitmek üzere fırlatıldı.

Webb Teleskopu Özellikleri Nelerdir?

Webb uzay teleskopu 18 adet altıgen aynadan meydana gelen ve bu aynaların tek bir noktaya odaklanması ile görüntü elde eden bir yapısı vardır. 25.4 metrekare yüzey alanı ve 6,5 metre çapı vardır. Kızılötesi ışıkları gözlemlemek için oluşturulmuştur. 

Webb Uzay Teleskopu Neden Önemli?

Yıllardır kullanılan Hubble teleskopundan daha yetenekli olduğu için, uzaya açılan kapımızı daha da aralayarak; evrenin ve gezegenin nasıl oluştuğuna dair çok fazla ipucunu bizlere verecektir. Webb teleskopunun vereceği görüntüleri gökbilimciler sabırsızlıkla beklemektedir.

Webb Uzay Teleskobu şu an nerede?

Webb teleskopu şu anda L2 (Lagrange noktası 2) adı verilen, Dünyadan 1.5 Milyon KM uzaklıktaki yörüngesinde yer alıyor. L2 (Lagrange noktası 2) Noktası:Güneşten gelen ışınlarla ile oluşan Dünyanın gölgesinin bittiği yer olarak düşünebiliriz. Yani; Webb teleskopunun güneş ışınlarına en az maruz kalacağı ve kızılötesi ışınları en iyi alabileceği yerdir.

James Webb ne zaman aktif olacak?

James Webb teleskopu 18 adet altıgen plakanın ayarlarını yaparak net bir görüntü elde edilmeye çalışılacak. 2 Şubat 2022 tarihinden itibaren topladığı görüntüler ile ayarlamaları yapmaya başlamıştı. Ayarlamalar yapıldıktan sonra ilk görüntü Nasa Webb Teleskope isimli Twitter hesabından yapılan paylaşım ile duyuruldu. 

Computer, enhance! Compare the same target — seen by Spitzer & in Webb’s calibration images. Spitzer, NASA's first infrared Great Observatory, led the way for Webb’s larger primary mirror & improved detectors to see the infrared sky with even more clarity:https://t.co/dIqEpp8hVipic.twitter.com/g941Ug2rJ8

— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) May 9, 2022

James Webb Uzay Teleskobu neden altıgen?

Öncelikle bunun iki tane boyutu var. Birincisi tabii ki de estetik kaygılar. Bir diğeri ise işlevsel olması. 18 tane paneli tek bir noktaya odaklayıp tek bir görüntü alabilmek için altıgen plakaları kullanmışlar ve bunu 10'da 1 hassasiyetle yapıyor..

Webb teleskobu ne kadar uzağı görür?

Paylaşmayı Unutmayın!

İlginizi Çekebilir

İlk yorum bırakan siz olmak ister misiniz?