Uzay Turizmi Nedir? Devam Eden Uzay Turizmi Çalışmaları Nelerdir?

Uzay turizmi hakkında bilgi edinin. Devam eden uzay turizmi çalışmaları nelerdir?
Soner İŞBECER
Soner İŞBECER
14 ay önce
0
0
2277
Uzay Turizmi Nedir? Devam Eden Uzay Turizmi Çalışmaları Nelerdir?
Son güncelleme:27 Mart 2023 01:00

İçindekiler

Uzay Turizmi Nedir? Turizm kelime anlamı olarak dinlenmek, görmek veya tanımak amaçlı yapılan gezilerdir. Uzay Turizmi de tam olarak öyle! Uzay Turizmi, bilim veya keşif amacıyla değil de gezi amaçlı uzaya çıkmak, imkansız gibi geliyor değil mi?

Tabi normal bir turizm yani seyahat için zaman ve para yeterli fakat uzay turizminde bu işler biraz daha zorlaşıyor. Uzay turizminde seyahatten önce vücudunuzu uzay ortamına alıştırmak için eğitime girmeniz şart. Eğer bu eğitimleriniz başarıyla sonuçlanırsa sizde uzay turisti olabilirsiniz. 

Bugüne kadar sadece 41 ülkeden toplam 565 kişi uzayda bulundu. Doğal olarak bunun büyük bir kısmı bilim ve keşif amacıyla uzaydaydı. 565 kişiden sadece 7 kişi Space Adventures şirketiyle turistik amaçlı uzaya çıktı. Başlıca sebebi ise aşikardır ki işin çok masraflı olması. Günümüzde uzaya gönderilen bir roketin maliyeti 50 milyon dolar civarı durum böyle olunca şu an için uzay turizmi sadece zenginlere yönelik bir turizm sektörü.

Uzay turizmi nasıl başladı?

Uzay turizmi, ABD'li Dennis Tito'nun bir rokete 20 milyon dolar ödeyerek, Uluslararası Uzay İstasyonunda 8 gün kalmasıyla beraber dünya gündemine oturmuştu. Onun yaptığı şeye belki de o zamanlar uzay turizmi denmiyordu ancak Denniz Tito bu işi başlatan kişilerden birisiydi.. Arkasından 2002 yılında Güney Afrikalı İngiliz Mark Shuttleworth, 2. uzay turizmini gerçekleştirdi!

Uzay yarışında kimlerin sözü geçiyor?

İrili ufaklı pek çok firma uzay yarışında, özellikle de uzay turizmi konusunda çalışmalar yapıyor. Bunlardan Virgin Galactic, Blue Origin ve SpaceX öncülerden görünüyor. Özellikle Jeff Bezos'un firması Blue Origin ve Elon Musk'un sahip olduğu SpaceX kıyasıya bir mücadele veriyorlar.

Uzay Turisleri kimlerdir?

  • Dennis Tito (Amerikalı)Nisan 28 - Mayıs 6, 2001
  • Mark Shuttleworth (Güney Afrikalı / İngiliz):Nisan 25 - Mayıs 5, 2002
  • Gregory Olsen (Amerikalı):Ekim 1 - Ekim 11, 2005
  • Anuşe Ansari (İranlı / Amerikalı):Eylül 18 - Eylül 29, 2006
  • Charles Simonyi (Macar / Amerikalı):Nisan 7 - Nisan 21, 2007[10]
  • Richard Garriott Kendisi Amerikalıdır ve emekli bir astronotun oğlu ve oyun tasarımcısıdır:Ekim 12 - Ekim 23, 2008
  • Guy Laliberté (Kanadalı):30 Eylül – 11 Ekim 2009

Uzay Turizmi Kaç Para?

Ulusarası Uzay İstastonu'na (ISS), gidiş şu anda 50 milyon liraya kadar çıkıyor. Süre uzadıkca ve etkinlikler arttırkça uzay turizmi fiyatları da o derecede artacaktır.

Uzay Turizmi yolculuğu ne kadar sürüyor?

Bu yolculuklar genelde 15 dk sürüyor ancak ilerleyen süreçlerde uzun süreli 3-5 günlük, 1 haftalık hatta 15 günlük uzay turizmi gezileri düşünülmektedir.

Devam eden uzay turizmi çalışmaları nelerdir? uzay turizmi yapan şirketler hangileridir?

Günümüzden yaklaşık 20 yıl önce birkaç şirket turizm amacıyla sıradan insanları uzaya götürmek için çalışmalara başladı bu şirketler uzay turizminin öncüleridir. Bugün çoğu gelişmiş ülkedeki özel şirketler uzay turizminin öncüsü olma konusunda hala birbirleriyle yarış halindeler. 

Blue Origin Şirketi ve Çalışmaları:

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’ un Blue Origin şirketi, müşterilerini bir roketin ucundaki yolcu kapsülüne bindirip yerden yaklaşık 100 km yüksekliğe fırlatacak. 100 km yukarıya geldiğiniz zaman kapsülün içerisinde 4 dakikalığına kemerinizi çıkartacak ve yerçekimsiz ortamın, şahane uzay görüntülerinin keyfini çıkaracaksınız. Sonrasında kapsüldeki paraşütler ile yeryüzüne ineceksiniz. Toplamda 11 dakika sürecek olan yolculuğun bedeli ortalama 200.000 dolar civarı olacak deniliyor.

Blue Origin şirketinin yaptığı çalışmaları açıklayan videosunu buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Virgin Galactic Şirketi ve Çalışmaları:

İngiliz yatırımcı Richard Branson'ın Virgin Galactic isimli şirketi de neredeyse Blue Origin şirketinin seyahat planı ile aynı. Bu yolculukta bir kapsülde değilde adete iç içe geçmiş 3 jet uçağıyla 15 km gökyüzüne çıkıyorsunuz sonrasında ortadaki jet “Space Jet 2” diğer jetlerden ayrılarak 100 km yüksekliğe çıkacak. Bedeli 250.00 dolar olacak bu seyahatin ortalama 2 saat 30 dakika civarı süreceğini öne sürüyor Virgin Galactic şirketi.

Virgin Galactic şirketi Temmuz 2020 denemelerinde bu seyahati defalarca başardı. Şimdiden 700’ü geçen rezervasyon sayısına ulaştıklarını da söylemek gerekiyor.

Virgin Galactic şirketinin yaptığı çalışmaları açıklayan videosunu buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

SpaceX Şirketi ve Çalışmaları:

SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk’ın hedefi daha büyük. Elon Musk geçici uzay turizmindense Mars’ a gidip koloniler kurmak istiyor. Bu hususta yaptığı çalışmaların yanı sıra roketle dünya yolculuğunu da hedefliyor. New York’tan Tokyo’ya 14 saat süren uçak yolculuğunun roketle 37 dakikaya kadar düşebileceğini söylüyor.

SpaceX şirketinin yaptığı çalışmaları açıklayan videosunu buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Space Perspective Şirketi ve Çalışmaları:

Space Perspective şirketi yolcularını helyum dolu bir balon ile saatte yaklaşık 20 km hızla uyduların bulunduğu yörüngeye taşımayı ve oradan dünyayı kuşbakışı seyretmelerini amaçlıyor. Bu işlemin ortalama maliyeti de 125.000 dolar olarak hesap ediliyor.

Space Perspective şirketinin yaptığı çalışmaları açıklayan videosunu buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Şu an için en öncü olan şirketlerin çalışmaları bu yönde. SpaceX’in hedefi 2021 yılında uzay turizmini başlatmak! İlk paragrafta belirttiğimiz uzaya çıkan kişi sayısı 500 dolaylarındayken bu önümüzdeki yıl katlanacak gibi gözüküyor. Peki siz yeterli donanım ve maddiyata sahip olsanız böyle bir seyahat yapmak ister miydiniz?

 

Paylaşmayı Unutmayın!

İlginizi Çekebilir

1 Yorum
Samet Gürdar
24 ay önce
Uzay oteli projeleri çok oluşmaya başladı. Keşke biz de gidebilsek.. Uzay yolculuklarından daha çok duyacağız..
Bir yorum bırakır mısınız? Düşünceleriniz bizim için önemli:)