Google Konum İzlemeyi Durdurmaya Zorlama Nasıl Yapılır?

Soner İŞBECER
23 ay önce
0
697
google-konum-izlemeyi-durdurmaya-zorlama-nasil-yapilir-242.png Son Güncelleme:15 Eylül 2022 45:33

İçindekiler

Google'ı Konumunuzu İzlemeyi Durdurmaya Zorlama Nasıl Yapılır?

Google'ın konumunuzu günden güne, dakika dakika takip ettiği bir sır değil. Size nasıl en aza indireceğinizi ya da tamamen durduracağınızı göstereceğiz. Bunu masaüstünde, mobilde ve Google Haritalar'ı kullanırken nasıl yapacağınızı göstereceğiz .

Nereye giderseniz gidin, Google sizinle beraber gelir. Google Haritalar her adımınızı özel olarak izler ve bu etkinlikleri Google zaman çizelgenizde arşivler. Bu bazen nereye gittiğinizi ve nerede olduğunuzu hatırlamak için faydalı görünse de, diğer birçok kötü şey için de kullanılabilir. Her şeyden önce gizliliğinizi ihlal ettiğini söyleyebiliriz.

Sözü edilen zaman çizelgesini kullanarak, Google Haritalar size nerede olduğunuzu, nereye gittiğinizi ve saat kaçta olduğunuzu gösterebilir. Google zaman çizelgesi Google Fotoğraflar'a yüklenen tüm resimlerle senkronize edildiği için fotoğrafik kanıtlar bile olabilir .

Ayrıca Google, isterseniz konumunuzu iOS ve Android'de gerçek zamanlı olarak herhangi biriyle paylaşma imkanı sunar. Yani bir şekilde diğer kişinin nereye hareket ettiğinizi görmesine izin vermek anlamına gelir.

Google'ı ve hizmetlerini tamamen reddetmeden nerede olduğunuzu gizli tutmayı tercih ederseniz, konum geçmişinizi kaldırabilir ve sizi izlemesini engelleyebilirsiniz. Nasıl mı? Aşağıda tüm detaylarıyla anlattık.

Konum izlemeyi kapatın

İlk yapmanız gereken şey, Google'ın web'deki ve uygulamalardaki etkinliklerinize, konum geçmişine ve Google hesabınız için YouTube geçmişine genel bir bakış ve denetime sahip olduğunuz Google'ın ana yeri olan Etkinliğim kontrol panelini ziyaret etmektir . Bu sayfada, Google'ın konumunuzu izleme özelliğini kapatabilirsiniz.

Mobil bir cihazda  Veri ve gizlilik  sekmesine basın ve  Konum geçmişini seçin. Masaüstündeyseniz,  Konum Geçmişine tıklamanız yeterli olacaktır. Burada, belirtilen seçeneği kapatın ve açılır pencere göründüğünde Duraklat  seçeneğine basın. Konum geçmişiniz kapatılacak ve Google sizi izlemeyi bırakacaktır. Ayrıca  Web ve uygulama etkinliği ve YouTube geçmişi seçeneklerini kapatmanızda da fayda var .

Bu kulağaçok katı ya da çok katı geliyorsa Google, şirketin verilerinizi otomatik olarak silmeden önce ne kadar süre tutacağını seçmenize imkan tanır. Otomatik sil bölümünde Otomatik silme seçeneğini seçini seçin . Açılır menüde, 3, 18 ya da 36 aydan eski etkinliklerin otomatik olarak silinmesini seçin.

Google Haritalar Zaman Çizelgesi'nden veri kaldırma

Ayrıca belirli verileri Google zaman çizelgenizden manuel olarak da kaldırmanız mümkün. Hala aktivite kontrol panelinizdeyseniz, Konum Geçmişi sayfasındaki Geçmişi yöneti tıklayın . Aksi halde, Google Haritalar'da menüyü açabilir ve menüden zaman çizelgenizi seçebilirsiniz.

Başlamak için en iyi yer, sonuçlarınızı yıl, ay ve güne göre daraltmanıza olanak tanıyan tarih filtresidir. Google, seçtiğiniz aralığa giren seyahatlerinizi ve hareketlerinizi görüntüler. Belirli bir günü seçerseniz, o günün hareketini size gösterecektir.

Daha sonra tüm günü silmek için çöp kutusu simgesine tıklayabilir ya da konumun yanındaki üç noktalı menüyü açıp geçmişinizden silmek için günden İstasyon Kaldırı seçebilirsiniz.

İstediğiniz zaman hareket geçmişinizi ve tüm konumunuzu silmek için çöp kutusu simgesine tıklayabilirsiniz . Konum geçmişini duraklatmak ya da temizlemek için dişli simgesine ( ayarlar simgesi ) tıklayın.

Belirli bir konuma (ör. çalıştığınız yere) yaptığınız tüm ziyaretleri silmek istiyorsanız, mobil ortama geçmeniz gerekmektedir. Cep telefonunuzda, Google Haritalar uygulamasında profil simgenize basın ve zaman çizelgenizi seçin. Gün, geziler (yalnızca Android'de), şehirler, yerler ve dünya için sekmeler göreceksiniz. Yerler > Ziyaret edilen tüm yerleri göstere basın . Silmek istediğiniz konumu bulun, sağdaki üç noktalı menüye dokunun ve Tüm ziyaretleri kaldır seçeneğine basın.

iOS - konum ayarları yönetimi

iPhone kullanıyorsanız , Google'ın konumunuzu izlemesini önlemek için atabileceğiniz başka adımlar da mevcuttur. Ayarlar > Google Haritalara gidin . Orada Konum seçeneğini göreceksiniz . Üzerine dokunun. Burada, Google'ın konumunuzu kullanmasına izin verildiğinde seçeneği ayarlayabilirsiniz. Uygulama kullanılmadığında Google'ın topladığı veri miktarını azaltmak için Uygulamayı kullanırken seçeneğini tavsiye ediyoruz . Haritalara ihtiyacınız olduğunda, Google'ın sizi bulabilmesini istersiniz.

Ayrıca, tam konumunuzu kullanmak yerine, Google Haritalar'ın (veya herhangi bir uygulamanın) bunun yerine daha genelleştirilmiş verileri kullanmasını sağlayabilirsiniz. Kesin konum yerine yaklaşık konumunuzu kullanmaya başlamak için Kesin konum'un yanındaki anahtarı kapatmanız yeterli olacaktır .

Konum servislerini tamamen kapatmak istiyorsanız, Ayarlar > Gizlilik > Konum servisleri'ne gidin ve anahtarı kapatın ya da seçeneği kapalı olarak ayarlayın. Elbette bu telefonunuzdaki birçok hizmetin çalışmamasına neden olacak.

Ancak, daha sonra konum servislerine ne zaman erişebileceklerini ayarlayarak bireysel uygulamaların kontrolünü ele alabilirsiniz. Kısa bir süre önce, Google Haritalar'da konumu sadece uygulama açıkken (uygulamayı kullanırken seçeneği) kullanmanızı önerdiğimizden söz etmiştik.

Android - konum ayarlarını yönetme

Android kullanıcıları cihazlarının konum servislerini de kontrol edebilir, ancak tam talimatlar kullandığınız telefona göre değişkenlik gösterebiliri. Örnek verecek olursak bir Samsung cihazında, konumla ilgili farklı seçenekleri görüntülemek için Ayarlar > Konum'u açabilirsiniz .

Ekranın üst kısmına yer alan düğmeye dokunarak konum servislerini tamamen kapatabilirsiniz, ancak bu, telefonunuzdaki birçok servisin çalışmamasına neden olacaktır. Konum servisleri, bildirim ekranını aşağı çekip Konum simgesine dokunarak da kolay bir şekilde devre dışı bırakılabilir .

Diğer, daha az müdahaleci seçenekler ise Konum hizmetlerini tıklayıp daha sonra Wi-Fi tarama ve Bluetooth tarama ayarlarını kapatmaktır.Ayrıca Google Konum Doğruluğu'nu tıklayıp Konum Doğruluğunu İyileştir seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz . Bu seçeneği kapatmak, GPS dışındaki tüm diğer konum izleme yöntemlerini kaldıracaktır, ancak konum izleme genellikle daha az doğru olacaktır.

Android 11'den başlayarak, bireysel uygulamalara vermiş olduğunuz izinleri değiştirebilirsiniz. Uygulama izinlerine dokunun ve Google Haritalar, Google Fotoğraflar ya da başka bir Google hizmetini seçin. Uygulamanın izinlerini Yalnızca uygulamayı kullanırken izin ver olarak değiştirebilir ve uygulama kullanılmadığında Google'ın topladığı veri miktarını minimuma indirebilirsiniz.

Android 12'ye sahip olanlar için uygulamaların sadece yaklaşık konumunuzu görmesine izin veren kesin konum kullanımını devre dışı bırakmak için ek bir seçeneğiniz vardır.

Google Haritalar - Gizli modla gizliliği artırın

Konum ayarlarınızla uğraşmak istemiyor, ancak Google'a bir an için ne yaptığınızı izlemeyi bırakmasını söylemek istiyorsanız, Gizli mod iyi bir seçim olacaktır. Google Haritalar uygulamasında profil simgenize basın ve Gizli modu açı seçin .

Gizli modu açarak, Haritalar'ın arama geçmişinizi, konum, hareket geçmişinizi ve paylaşılan konum geçmişinizi kaydetmesini durduracak ve uygulamanın, etkinliğinize göre haritaları kişiselleştirmesini engelleyeceksiniz. Bu, diğer Google hizmetlerinin ne yaptığınızı ve nerede çevrimiçi olduğunuzu izlemesini engellemez.

İşiniz bittiğinde, Google Haritalar'ın normal sürümüne döndürmek için gizli mod simgesine basabilir ve Gizli Modu Kapat'ı seçebilirsiniz .

Ancak Gizli modun bir VPN olmadığını ve bu sınırlamaların minimum seviyede olduğunu unutmayın.

İlginizi Çekebilir

İlk yorum bırakan siz olmak ister misiniz?

SON EKLENENLER