Uzay Ne Kadar Soğuk?

Bu yazıda uzayın ne kadar soğuk olduğu ile alakalı bilgiler yer alıyor. Sizce uzay ne kadar soğuk?
Soner İŞBECER
Soner İŞBECER
36 ay önce
0
0
914
Uzay Ne Kadar Soğuk?
Son güncelleme:16 Mayıs 2021 14:32

İçindekiler

Güneş sistemimizin dışarısında, uzayın uçsuz bucaksız hiçliğinde gaz ve toz bulutları arasındaki mesafe büyür ve ısı transferini sınırlar. Bu boş bölgelerde sıcaklık -272 dereceye kadar düşmektedir.

Güneş sisteminin merkezi olan Güneş’ten çıkan ışık ışınlarının yaydığı ışık katmanının sıcaklığının 5500 derece olmasına rağmen güneş sisteminin en uzaklarında bulunan bölgeler -300 derecedir.

Güneş sistemi merkezi Güneş’ten Kuiper Kanalı’na kadar uzanan büyük bir bölgedir. Güneş sisteminin en uç noktası 15 milyar km civarlarında. ( Kuiper Kanalı, güneş sisteminin en uç noktalarında bulunan genellikle kayalar ve cüce denizlerden oluşan bölgeye verilen ad. )

Güneş sisteminde merkez Güneş ile en uç nokta ( Kuiper Kanalı ) arasındaki mesafe 15 milyar kilometredir. Peki bu 15 milyar kilometre de sıcaklığın 5500 dereceden -300 dereceye kadar düşmesinin sebebi nedir? Güneş bu kadar sıcakken uzay neden soğuktur? Biraz fizik yardımı ile bunu açıklayalım.

Peki güneş bu kadar sıcakken uzay neden soğuktur?

Güneş, Dünya’nın da içerisinde bulunduğu Güneş Sisteminin merkezinde yer alır. Güneşteki ışık ışınlarının etrafa yaydığı ışık katmanının sıcaklığı 5500 derecedir. Peki Güneş bu kadar sıcakken uzay neden soğuk?

Bu soruyu cevaplamak için biraz fizikten yararlanacağız. Isının yayılma yolları ışıma, iletim ve konveksiyon olmak üzere 3 çeşittir.

Güneşteki enerji Güneş’in çekirdeğinde gerçekleşen nükleer tepkimeler sonucunda oluşur. Bunlara “Füzyon Tepkimeleri” adı verilir. Füzyon Tepkimeleri dediğimiz olay, hidrojen çekirdeklerinin helyuma dönüşmesidir. Atmosferdeki gaz tanecikleri güneşten gelen enerjiyi ışıma yoluyla soğururlar. Sonrasında ısınan gazlar birbirlerine enerji aktarmaya başlarlar.

Isının bir diğer yayılma yöneti ise konveksiyondur. Sıvı veya gaz maddeler ısıtıldıkları zaman yapılarındaki moleküllerin kinetik enerjisi artar ve daha hızlı hareket etmeye başlarlar. Moleküllerin daha hızlı hareket etmesi sonucunda moleküller birbirlerinden uzaklaşırlar ve sonucunda ısınan bölgenin de hacmi artar. Yoğunluğu artan bölgedeki moleküller yukarıya çıkar ve azalanlar ise aşağıya inerler. Bu sayede ısı enerjisi sıcak ortamdan soğuk ortama taşınmış olur.

Fakat uzayın yoğunluğunun çok düşük olması yani moleküllerin arasındaki mesafenin çok uzak olması nedeniyle moleküller birbirleriyle çok nadir çarpışırlar. Bu yüzden ışık ışınlarını soğurarak enerji kazansalar bile bu enerjiyi birbirlerine aktarmaları güçtür. Ve de kütle çekiminin az olduğu yerlerde konveksiyon da önemsizdir. Dolayısı ile uzayda ısı enerjisi konveksiyon ya da iletim yoluyla yayılmaz. Isı enerjisinin sadece ışıma yolu ile uzay boşluğuna dağılmasından dolayı da Güneş ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları emerek ( soğurarak ) enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgeler daha sıcak olur. Bu bölgeler dışarısındaki yerler ise soğuk olur. İşte güneşin bu kadar sıcak olmasına rağmen uzay boşluğunun soğuk olmasının sebebi budur.

Paylaşmayı Unutmayın!

İlginizi Çekebilir

İlk yorum bırakan siz olmak ister misiniz?